Bel direct:

+31 (0)43 3 43 76 84

9/6/2023

Diabetes en warm weer

Diabetes en warm weer

Met dit warme weer is het voor iedereen belangrijk om goed op te letten en dit geldt nog eens extra voor mensen met diabetes. Onderstaand enkele tips voor de warme dagen:

  1. Blijf gehydrateerd: Drink voldoende water om uitdroging te voorkomen. Hoge temperaturen kunnen het risico op uitdroging verhogen, wat de bloedsuikerspiegel kan beïnvloeden. Drink regelmatig water en vermijd suikerhoudende dranken.
  2. Bewaar insuline op een koele plaats: Hitte kan invloed hebben op de effectiviteit van insuline. Bewaar insuline op een koele plaats, bijvoorbeeld in een koeltas of koelbox met koelelementen. Vermijd het blootstellen van insuline aan direct zonlicht of extreme hitte.
  3. Bescherm insulinepompen en glucosemeters: Als je een insulinepomp of glucosemeter gebruikt, zorg er dan voor dat ze niet oververhit raken. Houd ze uit direct zonlicht en bescherm ze tegen extreme temperaturen. Raadpleeg de handleiding van het apparaat voor specifieke temperatuuraanbevelingen.
  4. Pas je voeding aan: Bij warm weer heb je mogelijk minder eetlust. Pas je maaltijden en snacks aan volgens je behoeften, maar zorg ervoor dat je nog steeds voldoende voedingsstoffen binnenkrijgt. Kies voor lichte, verfrissende maaltijden met veel groenten en fruit.
  5. Controleer je bloedsuikerspiegel vaker: Hitte kan de bloedsuikerspiegel beïnvloeden, dus het is belangrijk om regelmatig je bloedsuikerspiegel te controleren. Houd ook je ketoneniveau in de gaten, aangezien warm weer het risico op ketoacidose kan verhogen.
  6. Bescherm jezelf tegen de zon: Zorg ervoor dat je jezelf beschermt tegen de zon om zonnebrand te voorkomen. Zonnebrand kan stress veroorzaken en de bloedsuikerspiegel beïnvloeden. Gebruik zonnebrandcrème, draag beschermende kleding en vermijd blootstelling aan de zon tijdens de heetste uren van de dag.
  7. Blijf actief, maar vermijd overmatige inspanning: Oefening is belangrijk, zelfs bij warm weer. Kies echter voor koelere momenten van de dag om actief te zijn en vermijd overmatige inspanning. Houd rekening met je bloedsuikerspiegel en pas je insulinedosis indien nodig aan.

Bovenstaande tips zijn algemeen en het kan zijn dat jij extra maatregelen moet nemen. Raadpleeg daarom altijd je arts als je vragen hebt over hoe jij het beste kunt omgaan met het warme weer.

Geniet de komende dagen van het mooie weer en let goed op jezelf!

← terug naar het overzicht